Vertical Neighbourhood 
A Kindergarten for Empty Nesters

This project dedicates to the lonely Chinese baby boomer generation of empty nesters who are the wanderers and inhabitants of the old neighbourhood streets; and the screaming kids who are occupiers of the playgrounds and with endless energy and vibrancy.

A vertical neighbourhood designed for the elderly and the kids in Hangzhou manifests itself in an encapsulation of retirement home facilities and day care centres for kindergarten children.

Situated in the old city centre of Hangzhou, the project pays tribute to the disappearing old neighbourhoods and the associated ways of inhabitation. My project seeks to explore a new form of high-rise typology in which social connectivity among individuals can be celebrated with a richness in scale and nodes of interaction conducted through form and space.

Vertical Neighbourhood 
A Kindergarten for Empty Nesters
Final Facade Shot Fixed.jpg
Moonlight Across Border

A napping and recreational space for 5000 cross- border workers who commute between Hong Kong and China on a daily basis. The building is a 30,000 sqm linear modular structure situated on the land border between mainland China and Hong Kong. The project attempts to challenge a typical efficiency driven checkpoint, by proposing a relaxation driven public space for workers to nap, self-care and socialise before and after going to work in another city. 

The Earth and Sky

Located in hot arid climate with no water and electricity, an observatory and scientific research centre had to be designed with accommodations and gallery spaces for occasional public exhibitions. This institution is designed to accommodate 7 permanent staffs, 5 astronomers and 2 geologists. The designed structure is buried underground to sustain a consistent room temperature across the year. 

The Earth and Sky

UA-TypeLogo_web.jpg

L Hermit House

The house is located in a very small alleyway, trapped in the middle by neighbouring houses, causing a lack of access to natural light and privacy. Traditionally, a Chinese ‘Hermit house’, as recorded in ancient literature and poems, would celebrate the sense of harmony, tranquillity and internal peace. The design focuses on "windows". It is intended that via window placements and operations, a spatial dynamic is created to adjust the interior relationship with the external environment. 

L Hermit House

concept-finalised%20%204_edited.jpg

Waverton Coal Loader 

 

Experimental Art Foundation

Inspired by the paintings of Eduardo Chillida, the idea of 'stereotomy' becomes the ‘parti’ of the project. Along with inspirations taken from the Indian stepwells, the design aims to celebrate the unique character of the Waverton Balls Head via spaces carved out of a solid matter. 

Room

&

Narrative 

Light in the spatial experiment functions as a sense of eager to gain knowledge, it directs the protagonist through the journey. 

Room

&

Narrative